הרכבים האוטונומיים הפכו מחזון רחוק למציאות הנבדקת עתה בקליפורניה. לאחר שמחלקת הרכבים באלפבית (חברת האם של גוגל) קיבלה את האישורים הדרושים לנסיעות ללא תפעול נהג במדינה. כרגע, המכוניות החדשניות מסוגלות להסיע רק את עובדי חברת הרכב "ווימו" אך בעתיד הקרוב נראה שמכוניות אוטונומיות המפותחות על ידי חברות נוספות יתחילו להיות חלק מהחוויה האורבנית בארה"ב ואולי גם בישראל. נכון, עדיין נצטרך ביטוח חובה לרכב, אך הסיכוי להיות מעורבים בתאונה יפחת משמעותית וכנראה גם יצמצם את ההשקעה הכספית בפוליסות הללו.

כמעט הוקמה עיר שלמה המיועדת לבדיקות אוטונומיות בארץ

כמעט וראינו את המכוניות האוטונומיות בנסיעות המבחן כאשר עלה הרעיון של הקמת סביבה המדמה עיר אמתית בנתניה[1] על גבי שטח של ארבע מאות דונמים ונגנז. הפרויקט, שהיה אמור להיות ממומן על ידי משרד התחבורה נועד לאפשר לחברות המפתחות את הרכיבים לרכבים האוטונומיים לבצע בדיקות אמת מבלי לסכן חיי אדם. במקום מתחם זה הוחלט להקים שמונה עשר מתחמי בדיקה קטנים יותר ברחבי הארץ.

אילו שינויים נגלה בערים כאשר הרכב האוטונומי יהפוך להיות חלק מחיינו

הרכבים האוטונומיים עומדים לשנות את הדרך בה תפשנו עד היום את מהותה של העיר. אם נתבונן היום בערים הגדולות ברחבי העולם נראה כי אינן מיועדות לאנשים אלא לרכבים. רחובות גדולים וצמתים המיועדים לאפשר מינימום של טעויות אנוש לגרום לתאונות. חניונים גדולים הבנויים לצד מרכזי העסקים או תחתיהם. פרויקטים של  בנייה שאינם מתממשים בהתחדשות עירונית משום שאינם כוללים מקומות חנייה מספיקים. הרכבים האוטונומיים עומדים לשנות כל זאת.

הערים העתידיות, לפחות כפי שרואה זאת העורך הראשי המשותף של מגזין [2]Wire יכללו חניונים גדולים בנקודות מפתח מהם יוצאים הרכבים האוטונומיים לאסוף אותנו בסוף יום העבודה או אחרי חגיגת שופינג. מרכזי הקניות לא ימוקמו בהכרח במתחמים הכוללים חנייה למאות מכוניות (זכרו, כי בארה"ב מרכזי הקניות גדולים שבעתיים מבארץ) אלא בכל מקום ברחבי העיר.

השטח שהתפנה יוכל לאפשר לנו ליהנות משטחים ירוקים רבים יותר בעיר. לצד זאת, הערים המתפרנסות מגביית תשלום עבור מקומות חנייה וקנסות יצטרכו למצוא מודל אחר של רווח. ייתכן ונשלם על מקומות פנויים ברכבים האוטונומיים ונגלה כי משתלם יותר לחלוק את הרכב עם חברים או עמיתים לעבודה.

מקצועות חדשים סביב הרכבים האוטונומיים

לצד השינויים במבנה העירוני נגלה כי מקומות עבודה חדשים זקוקים לעובדים. נהגי רכבים אוטונומיים הנוהגים ברכב ממרכז שליטה מרוחק – רק בעת הצורך כאשר התקבלה התרעה כי הרכב נתקל במכשול או בדילמה שאינו מסוגל לפתור לבדו. מפתחים של אפליקציות לרכבים אוטונומיים ואפילו תרבות פנאי שלמה המתאימה לזמן הנסיעה ברכבים שאינם מחייבים את הנהג להיות ממוקד כל הזמן בכביש. עבורנו – הבשורה הגדולה היא שנראה שנוכל שוב לאחוז בטלפון הנייד בזמן הנהיגה.

רכבים אוטונומיים ושאלות אתיות

חלק ממהפכת הרכבים האוטונומיים ברחבי העולם תהיה קשורה גם לתחומי תיאוריה ופילוסופיה חדשים שיתפתחו בעקבות זאת. לדוגמה, מומחי אתיקה הקובעים את האלגוריתמים (רצף הפעולות) שהרכב יבצע במידה ותתרחש תאונה חלילה. האם יש להסיט את הרכב לשוליים? האם לנסות להגן על הולכי הרגל או על הנהג? אם לא ניתן להימנע מתאונה האם עיקר הפגיעה יהיה בצד של הנהג או האדם היושב לצדו.

החלטות אלה מתקבלות בדרגים שונים מהצוות המפתח בפועל  את התוכנות המפעילות את הרכבים. למעשה, יתכן ותקבע בעתיד מדיניות הנובעת מתוך קבלת ההחלטות האתיות הכבדות הנובעות מתכנות מכונה לבצע חלק מהפעולות שאדם מבצע כיום.

פחות תאונות

החשש הגדול המלווה היום נהגים רבים במעבר לרכב אוטונומי היא מה יקרה אם הרכב יבצע פעולה שגויה בגלל תכנות לקוי? בפועל, כפי שהוכח עד היום בניסויים רבים הגורם מספר אחת לתאונות הוא… טעויות אנוש. כאשר אנו לא ממוקדים, עייפים או שתויים זמן התגובה שלנו ארוך יותר ואיננו מספיקים לבלום בזמן על מנת למנוע תאונה. חיישני הרכבים האוטונומיים יעשו זאת בעבורנו ביעילות מרבית וידעו להתריע בזמן גם לסביבתנו (כמו רכב המנסה לעקוף בצורה לא זהירה) כי עשויה להתרחש תאונה.

לסיכום, מהפכת הרכבים האוטונומיים מתקרבת בצעדי ענק. אם בעבר מערכות שליטה ברכב היו נחשבות ללוקסוס שרק נהגי מרצדס או פורשה יכלו להרשות לעצמם כיום מנגנונים אלה נמצאים כמעט בכל רכב חדש. יתכן ובקרוב מאד גם אתם תוכלו להניח את הראש ולנוח בזמן הנהיגה – מבלי לסכן איש.

[1] הדר, ת., "פניית פרסה – כץ בטל את מרכז הרכב האוטונומי בנתניה", אתר כלכליסט 10.7.18

[2] Marsha, A. & Davies A., “Lots of Hobbies and zero zombies: how self-driving cars will reshape cities”, Wired 21/5/18