איכות המים בישראל נחשבת לירודה והמים קשים ומלאים באבנית ובמזהמים שונים, כאשר רוב המזהמים מגיעים למי השתייה בברז בגלל תשתיות אינסטלציה ישנות וצנרת מלאה בחלודה. במשרד הבריאות טוענים לארך השנים כי איכות מי השתייה בארץ טובה ומספקת, אך הציבור מעדיף שלא לקחת סיכונים מיותרים וכדי לשמור על הבריאות רוב משקי הבית רוכשים מתקנים שונים לטיהור ולסינון המים, ברי מים, קנקנים עם פילטר לסינון המים או שהם רוכשים שישיות של בקבוקי מים מינרלים.

המודעות לחשיבות איכות מי השתייה הולכת וגוברת עם השנים. ישראלים רבים מקפידים כיום על אורח חיים בריא, וכדי לשמור על בריאותם הם שותים בעיקר מים, כמובן מים שעברו תהליך פילטור וסינון להוצאת מזהמים שונים. במי השתייה המגיעים לברזים בבית ניתן למצוא שיעור גבוה של אבנית, חול, מתכות רעילות, שאריות של חומרי הדברה, שאריות של תרופות, חיידקים ומזהמים מומסים נוספים. לכן, מומלץ לטהר ולסנן את המים בבית כדי לשתות מים צלולים, איכותיים, ללא טעמי וריחות לוואי וללא מזהמים המסוכנים לבריאות האדם.

טכנולוגיות ומתקנים לטיהור מים

האדם החל לטהר את המים כבר בעת העתיקה, ובמאה ה-19 החלו הרשויות להקים מערכות גדולות לטיהור מים כדי לספק מים איכותיים וראויים לשתייה לבתי התושבים, לעסקים ועוד. בגלל הזיהום המסיבי של מקורות המים חשוב יותר מתמיד להבטיח מים ראויים לשתייה, אך בפועל יש למעלה ממיליארד אנשים בעולם ללא גישה למים טריים ואיכותיים.

בעבר הרחוק טיהור מים נעשה באמצעות סינון המים בחול נקי, ועם השנים פותחו טכנולוגיות חדשניות ומתקדמות יותר לטיהור מי השתייה. האדם החל להוסיף כלור כדי לטהר את המים מחיידקים וממזהמים שונים, בנוסף פותחה טכנולוגיית האוסמוזה ההפוכה אשר מאפשרת לסנן את המים ממגוון רחב של מזהמים שונים באמצעות ממברנה ייעודית. כיום, ברוב המערכות והמתקנים לסינון וטיהור המים ניתן למצוא סנן מכני וסנן פחם פעיל.

כדאי לדעת כי טכנולוגיית האוסמוזה ההפוכה מאפשרת לטהר מי ים ומים מלוחים, בשיטה זו ניתן להתפיל את מי הים ולהפוך אותם לראויים לשתייה, לחקלאות, לרפואה ועוד. בשיטת האוסמוזה ההפוכה המים עוברים בלחץ גבוה דרך ממברנה ייעודית, הממברנה מאפשרת רק למולקולות המים לעבור והפעולה מסירה מהם חלקיקים ומזהמים שונים כמו חול, כלור, חיידקים, מתכות ומזהמים נוספים. המים המתקבלים לאחר הטיהור באוסמוזה הפוכה הם נטולי ריח וטעמי לוואי, וטכנולוגיה זו נמצאת בחלק ממתקני המים הביתיים.

כיום, בתהליך לטיהור המים מוסיפים כלור לצורך חיטוי המים. כדאי לדעת כי כלור ידוע כחומר בעל כושר חמצון גבוה, הכלור מסוגל להשמיד בקלות ובמהירות מיקרואורגניזמים המצויים במי השתייה.

טכנולוגיה נוספת לטיהור המים היא נורה אולטרה סגולית. אור על סגול נחשב ליעיל מאוד בתהליך טיהור המים, הוא במיוחד יעיל במים בעלי עכירות נמוכה יחסית. במתקני המים הביתיים המתקדמים לרוב יש נורה אולטרה סגולית מעבר לסנן ולפילטרים השונים במערכת.

אחת השיטות היעילות ביותר לפילטור המים היא בעזרת פחם פעיל. ניתן לרכוש כדים רב פעמיים עם סנן פחם פעיל, יש להחליף את הסנן על פי הוראות היצרן ומאפייני השימוש. פילטר פחם פעיל קיים ברוב מתקני המים ומערכות הסינון וטיהור מי השתייה, זהו פילטר יעיל במיוחד לטיהור המים ולהסרת ריח וטעמי לוואי מהם, כמו כן סנן פחם משמיד חיידקים מסוגים שונים.

שומרים על הבריאות

הטכנולוגיות השונות לטיהור מי השתייה נועדו להבטיח לנו מים איכותיים, בריאים וראויים לשתייה. הדרך הנכונה להבטיח בבית מים איכותיים וצלולים היא לרכוש בר מים או מתקן מתקדם אחר לטיהור מי הברז, וכך נמנעים ממחלות ושומרים על הבריאות.